luni

Meşterii sticlari din Murano şi calutul de sticla

Căluţ din sticlă de Murano
Dacă vizitezi Veneţia, e bine să vizitezi şi atelierele meşterilor sticlari din Murano.
La câţiva km de Veneţia se află o insulă numită Murano.
Se spune că undeva prin anii 1300, sticlarii din Veneţia au fost mutaţi din oraş, fiindcă focurile cuptoarelor ameninţau să ardă uşor casele construite din lemn.Aici sticlarii au găsit un loc numai bun pentru atelierele lor, mai ales că motivul ascuns al acestei mutări a fost legat de păstrarea secretului asupra tehnicilor de producţie. Oricum, în scurt timp, aceşti meşteri pricepuţi au ajuns mai-marii oraşului şi au beneficiat de multe avantaje în Republica Veneţiană. Şi au plătit un preţ pentru ele: nu aveau voie să părăsească statul. Din informaţiile vremii reiese că proprietăţile le erau confiscate, iar ei puteau fi omorâţi sau li se tăiau mâinile, dacă poliţia secretă îi prindea practicându-şi meseria în afara graniţelor veneţiene.Dar, când a început meşterul sticlar demonstraţia, n-am mai auzit nimic din ce spunea ghidul.....
Pentru a deveni meşter sticlar şi a afla toate secretele modelării sticlei, ai nevoie de minim 15 ani de ucenicie ....
Dar să vă arăt şi vouă filmarea ca să înţelegeţi de ce am rămas surd .... bineînţeles că nu m-am putut abţine să nu cumpăr o astfel de capodoperă unicat - un căluţ de sticlă.

Nicolae Dediu - bejeus

2 comentarii:

  1. Buna ziua, am o rugaminte/intrebare? Mai puteti deschide un topic ca cel din 2010 privind mamele purtatoare/surogat? A fost de un extraordinar succes/folis si multi v-ar fi recunoscatori daca ati innoi din nou aceasta tematica. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Rog redeschidere topic mama surogat.

    RăspundețiȘtergere