miercuri

Manastirea Sucevita-Manastiri din Romania


Manastirea Sucevita se afla la 18 km de orasul Radauti si la 55 km de Campulung Moldovenesc.
Construita intre anii 1582-1584 de catre mitropolitul moldovei Gheorghe Movila biserica este una dintre punctele turistice cele mai vizitate din nordul Molovei.
Cladita cu patru secole in urma, din porunca domneasca, ca o cetatuie in care sa nu poata patrunde picior de pagan, Manastirea Sucevita, cu zidurile si turnurile sale, cu biserica si sutele de picturi care-i acopera peretii exteriori, este una dintre bijuterile Bucovinei si culme a artei feudale moldovenesti.
Legenda spune că, mai târziu, pentru răscumpărarea a cine ştie căror păcate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară actualei construcţii.
O alta legenda spune ca la finalizarea picturii de pe zid,schela s-ar fi prabusit odata cu zugravul,care a murit ingropat sub resturile acesteia si de aceea zidul in acel loc nu a mai fost pictat.
Arhitectura îmbină elemente de artă bizantina şi gotica,la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici din lemn din Moldova.
Pictura murală interioară şi exterioară este de o mare valoare artistică, fiind o amplă naraţiune biblică din Vechiul şi Noul Testament.
In muzeul aflat in vecinatatea manastirii se pot gasi elemente de arta medievala,arhitectura religioasa,monastica,pictura,sculptura in lemn si piatra,broderii,manuscrise miniaturale si argintarii.Se mai gasesc acolo broderii lucrate cu fir de aur si argint de pe vremea lui Stefan cel Mare si Ierimia Movila.
Datorita valorii sale educative,religioase si culturale Manastirea Sucevita face parte din patrimoniul universal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu