duminică

Muzeul de cultura si arta religioasa Borzesti-Bacau....Stefan cel Mare




Intre localitatile Adjud si Onesti la 4 km de Onesti se afla Muzeul de cultura si arta religioasa in localitatea Borzesti.
Muzeul de arta bisericeasca de la Borzesti a fost infiintat in anul 1994 si se afla in cladirea vechii scoli  a localitatii Borzesti infiintata in anul 1838.
 In aceasta biserica se afla expuse obiecte 217 obiecte de patrimoniu din sec. XVII-XX si cult religios din bisericile judetului Bacau si din judetele invecinate.
Muzeul se afla alaturi de Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzesti, ctitorie a lui Stefan cel Mare.
In acest muzeu gasim:
-carti vechi ce dateaza din anii 1643-1795;
-catapeteasma din lemn de tei datata din sec al XVIII;
-icoane de lemn vechi din sec.XVIII;
- chivot din lemn de tisa – 1781;
- obiectele si vasele liturgice din bronz, argint, argint aurit;
- si vesminte preotesti tesute din fir de aur si argint;
In lunile septembrie-octombrie oamenii din Borzesti inca mai pastreaza amintirea voievodului Stefan cel Mare.In acest sens ei pregatesc diferite delicii moldovenesti cum ar fi: pui la ceaun, pastai prajite, ciuperci la gratar, la care se adauga \"papusoiul\" fiert sau copt.
Iar cand incepe culesul viilor….cheful merge mai departe.

Un comentariu:

  1. Thank you for visiting my blog. I'm interested in learning more about Romania. I love Angela Gheorghiu, one of my favorite sopranos. And I find it very interesting that Romanian is a Romance language, right in the middle of the Balkan peninsula; very old history! Would love to see more about your Romanian orthodox culture.
    Have a very Merry Christmas,
    Michael

    RăspundețiȘtergere