luni

Burebista

Burebista(inseamna nemaipomenitul) s-a nascut in jurul anului 110 i.e.n. tatal sau fiind un lider al unei grupari tribale.In anul 82i.e.n. acesta reuseste unificarea celor 4 mari grupari de triburi geto-dacice.
Un caracter solid si echilibrat, ajutat de calitatile unui geniu militar si un imens talent diplomatic, cunoscator al caracterului uman, un om robust, cu conditie fizica foarte buna, luptator fiind si calator, il impune ca cel mai mare rege dac
Unirea tuturor geto-dacilor a transformat neamul getic intr-o mare putere europeana, facind din Burebista "cel dintii si cel mai mare rege dintre cei ce au domnit cindva pesteTracia".
Burebista a fost singurul om capabil ca intr-un timp relativ scurt sa uneasca toate semintiile certarete ale traco-daco-getilor, sa supuna pe toti vecinii si dusmanii Daciei, sa stapineasca toate orasele de pe tarmul Pontului Euxin.
Dacii sub domnia de 40 de ani a regelui, fiind neinvinsi in toatre bataliile, realizeaza ceea ce lui Herodot ii parea imposibil dar confirmindu-l pe acesta. Uniti dacii ar fi putut stapinii lumea.
Dupa spusele lui Strabo Burebista detinea o armata de 200000 de ostasi.
Cu o populatie de peste 1 000 000 de oameni,bate moneda proprie si realizeaza o structura birocratica, punand coordonatori in economie, peste armata, peste judecatori, peste medici.
Intre anii 60-59i.e.n.porneste o campanie impotriva celtilor pe care-I infrange rezultatul fiind o mare migratie a acestora spre vest.
Cucereste toate cetatile de la Marea Neagra iar cele care s-au opus au fost arse din temelii.
Tot el este cel ce a pus sa se cladeasca in piatra formidabilul sistem de cetati din Muntii Orastiei, a ridicat temple in care preotii daci au timp si se si dedica cercetarilor astronomice, de botanica farmaceutica si medicina, si tot sub indelungata lui domnie numarul davelor creste vertiginos.
Dacii erau monoteisti crezand intr-un singur zeu si anume Zamolxe credinta lor fiind puternica avand in vedere ca ei se credeau nemuritori.
Transforma cetatea Sarmisagetusa in capitala a statului dac si aplica legi cea mai renumita fiind aceea de a taia vita de vie si de a trai fara vin.
Se amesteca in treburile interne ale Romei si cauta sa-l ajute pe Pompei in razboiul cu Cezar.Cu toate ca Pompei avea o armata de 2 ori mai mare decat a lui Cezar acesta nu asteapta ajutorul promis de la Burebista de 5000 de cavaleri (cei mai renumiti cavaleri ai tracilor) si porneste lupta.Pompei sufera o grea infrangere si fuge in Egipt unde moare.
In anul 44 i.e.n. Burebista este înlăturat şi ucis de aristocraţia nemulţumită de creşterea puterii acestuia.
In acelasi an este asasinat si Cezar care deja pregatise o mare armata pentru invadarea Daciei.Istoricii considera ca alta ar fi fost soarta Romei daca ar fi incercat sa invadeze Dacia avand in vedere ca Burebista era un excelent strateg si detinea o armata numeroasa,antrenata si puternica.
Moartea lui Burebista a provocat mari transformări şi tulburări. Regatul dac se destramă în 4, mai apoi în 5 state.

Un comentariu:

  1. Burebista inseamna "razboinicul altarului lui Ro", Ro fiind zeul suprem al traco-geto-dacilor.

    RăspundețiȘtergere