vineri

Ramses al II-lea....cel mai mare faron al Egiptului

Ramses al II-lea a fost cel mai mare faraon al egiptenilor.
S-a nascut in anul 1314 i.e.n. tatal sau Seti fiind faraonul acelor vremi.
Urca pe tron la varsta de 20-25 de ani.
Ambitios din fire si dornic sa faureasca un mare imperiu in primii ani Ramses incepe mai multe campanii de cucerire insa cea mai importanta si cea mai bine pastrata in istorie ramane campania dusa impotriva hititilor.
Punctul culminant al acestei campanii ramane batalia de la Kades dintre egipteni si hititi.
Ramses cu o armata de 15000 de pedestri si 1000 de care de lupta este pacalit de 3 spioni hititi prinsi de catre armata lui.
Inainteaza cu carele de lupta in teritoriul hititilor lasand pedestrimea in urma.
Intre timp el trimite alti spioni care afla ca armata hitilor este intre carele lui de lupta si armata pedestra.Facand cale intoarsa nimereste in timpul atacului dat de hititi asupra pedestrimii.Curajul de care a dat dovada in timpul luptei este scris de catre istoricii din acea vreme el insusi facand multe victime.
Ramses se retrage afirmand ca a distrus armata hitilor dar de fapt scapase cu greu sa nu piarda.
-am măcelărit şi i-am doborât acolo unde se aflau în timp ce ei îşi strigau, unul către celălalt: I-am ucis pe toţi, nu a scăpat niciunul. Potrivit izvoarelor, Ramses a poruncit tăierea mâinilor hitiţilor morţi pentru a stabili numărul hitiţilor ucişi în bătălie.
Ceea ce este totusi curios a fost faptul ca dupa batalie amandoua tabere au ajuns la o intelegere si au stat 2 zile de au strans mortii si ranitii de pe campul de lupta.
Conflictele dintre cele 2 popoare se lungeste pe o perioada de 15-20 de ani.
Cativa negustori aveau puncte de desfacere in ambele tabere si dupa lungi perioade de negocieri ii convinge pe Ramses si pe Hattusili al III-lea(regele hititilor)sa incheie un tratat de pace.
Acest tratat de pace este scris pe tablite de lut pentru ambele tabere si este respectat de ambele popoare chiar si dupa moartea lui Ramses.
Aceste tablite exista si astaziDomnia sa de 67 de ani reprezintă o epocă de prosperitate şi înflorire culturală.
Ramses a avut 200 soţii şi concubine, 96 fii şi 60 fiice.
Prima sotie a fost Nefertari, pe care acesta a iubit-o foarte mult. A doua a fost Isetnofret dintr-o familie nobila. A treia, a patra si a cincia au fost 3 dintre ficele sale A sasea a fost sora sa Henutmir. A saptea si a opta au fost 2 printese hitite.
Amurit la varsta de 90-96 de ani urmasul sau fiind faraonul care l-ar fi urmarit pe Moise conform bibliei pana la Marea Rosie unde se ineaca toata armata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu