vineri

Cea mai mare temperatura....4 trilioane de grade Celsius


Zilele acestea oamenii de stiinta americani din cadrul Brookhaven National Laboratory din New York au anuntat atingerea unei temperaturi extreme de 4 trilioane de grade Celsius, de 250.000 de ori mai mult decat temperatura din centrul Soarelui.
Simularea a fost realizata cu ajutorul a doi atomi de aur ce au fost ciocniti unul de altul cu viteza luminii.
Experimentul da o raza de lumina in ce priveste crearea universului de acum 13 şi 14 miliarde de ani.
La temperature de 2 milioane de grade Celsius, protonii si neutronii din atom se topesc si se transforma intr-un pasta lichida formata din particule mici numiti cuarci si gluoni.
Determinarea temperaturii(nu exista un asemenea instrument) a fost determinate de culoarea luminii ce a fost emisa in momentul ciocnirii, procedeul fiind asemanator cu incalzirea unei tije de fier si stabilirea temperaturii in functie de lumina rosiatica a fierului.
Anul acesta in Laboratorul European de fizica a particulelor de la Geneva,Elvetia, oamenii de stiinta se asteapta sa produca o temperatura mai mare, experiment c ear putea explica multe din enigmele formarii universului.
Nucleul unei supernove care explodeaza este de circa 2 miliarde de grade in timp ce miezul soarelui nostrum are doar 50 de milioane de grade.

Sursa: Mail Online

Un comentariu:

  1. Omule, ai un blog foarte interesant. Ori de câte ori îl deschid, parcă deschid televizorul la Teleenciclopedia.
    Câte nelămuriri legate de articol:
    1. A fost SIMULARE sau REALITATE. Pentru că sunt două probleme diferite.
    2. Doi atomi acceleraţi la viteza luminii? Deja un atom are masă şi accelerarea la această viteză devine imposibilă.
    3. Dacă au obţinut temperatura ca urmare a accelerării la viteza luminii, atunci cum vor obţine o temperatură mai mare, pentru că această viteză nu se poate depăşi.

    RăspundețiȘtergere