duminică

Cate ore de somn ne sunt necesare intr-o zi


Somnul ramane una dintre cele mai complexe probleme ale stiintei. Studii le si teoriile de pana acum nu au ofe rit un raspuns exact si complet la intrebari sim ple, cum ar fi, de pilda, de ce avem ne voie de somn, de ce ne e greu sa ador mim uneori, de ce dormim prea mult sau prea putin sau cum se reflecta somnul in viata si activitatea noastra, in per for mantele fizice si intelectuale si chiar in veniturile familiei.Cele mai recente studii legate de du rata ideala a somnului arata ca aceasta ar fi intre 6,5 si 7,5 ore pe noap te, iar persoanele care au un asemenea program de somn traiesc mai mult de cat cele care dorm mai putin sau dorm mai mult de 8 ore.

Relatia intre durata somnului si ris curile pentru organism ale unei durate mai mici sau mai mari a somnului de noapte este explicata si exemplificata tot cu ajutorul statisticilor. Mecanisme le biologice ale acestei legaturi sunt in sa prea putin elaborate stiintific si nu par sa fie confirmate ca „reguli", exis­tand in continuare surprize.

Gasirea numarului ideal de ore

Una dintre acestea este faptul ca, potrivit studiilor de ultima ora, riscurile pentru sanatate incep dupa 8 ore de somn. Unii cer ce ta tori au ajuns la concluzia ca somnul de
8 ore sau de peste 8,5 ore ar fi mai peri cu los pentru sanatate chiar decat cel de 5 ore. Specialistii au asociat aceste du ra te cu riscul aparitiei mai multor afec ti uni, intre care oboseala cronica, obezi ta tea, diabetul si bolile cardiovasculare.

In studiile expertilor, morbiditatea ce ar avea legatura cu durata somnului este reprezentata printr-un grafic in forma de „U", indicand ca atat somnul de scurta durata cat si cel in exces duc deopotriva la aparitia diferitelor afectiuni. Punctele „joase" se afla in jurul duratei de somn de 7 sau 8 ore, dar si in jurul celei de 6 sau 9 ore.

Insa aceste date nu sunt la fel de clare cum sunt, de pilda, statisticile despre morta litate, explica specialistul american Daniel Kripke, director de cercetare la Scripps Clinic Sleep Center din La Jolla (California).

Fiecare individ are propriul sau ritm

In 2002, el a comparat rata mortalitatii a peste un milion de ame ricani care participasera la un studiu privind prevenirea cancerului si raspunsesera, intre altele, si la intrebarea cate ore dorm pe noapte, cu alte studii facute in Europa si estul Asiei.

Kripke a ajuns la concluzia ca se poate specula pe aceasta tema si ca trebuie sa recunoastem in acelasi timp ca nu sunt intelese complet motivele pentru care persoanele care dorm intre 6,5 si 7,5 ore pe noapte traiesc mai mult. „Nu stim inca exact care este cauza si care este efectul.

Si nu stim nici daca o persoana care doarme putin ar avea sanse sa traiasca mai mult daca va dormi mai mult, si nici daca o persoana care doarme prea mult, va trai si ea mai mult daca isi va pune ceasul sa sune mai devreme. Ne-am gandit sa facem studii mai complexe ca sa putem raspunde la aceste intrebari", a explicat Kripke.
cules de Nicolaie Dediu - bejeus

Sursa: euforia.tv

Un comentariu:

  1. depinde de cata energie consumi in timpul zile, daca stai in fund si te uiti pe cer toata ziua o sa dormi mai putin

    RăspundețiȘtergere