marți

Darius cel Mare-Imperiul Persan

Darius cel Mare s-a nascut in anul 550 i.e.n. fiind unul dintre cei mai mari regi ai persilor.Se pare ca din punct de vedere militar nu a fost unul din liderii cei mai norocosi ducand o campanie impotriva scitilor soldata cu un esec si este infrant de Greci la Marathon.
Cu toate acestea a fost un bun administrator al imperiului persan, in timpul lui imperiul cunoaste o inflorire economica si culturala iesita din comun.
Avand o armata formata din mai multe nationalitati(indieni,fenicieni,babylonieni,evrei si arabi)Darius reuseste sa administreze un teritoriu destul de mare cuprinzand India,Iranul,Irakul,Arabia,Asia Mica si Egiptul.
Teritoriul era impartit in 20 de regiuni numite satrapii ce erau conduse de catre satrapi.Fiecare provincie era independenta financiar si militar dar erau obligate la plata unor mari tributuri(India platea aproape 10000 de kg de argint plus 100000 de oi pe an)
Darius introduce o moneda unica in imperiu numita daric ce avea o greutate deaproximativ 30 de grame din aur cu o puritate de 96%.
Standardizeaza greutati universale asemanatoare egiptenilor si babylonienilor usurand astfel comertul.
Cu toate ca Ramses II a construit canalul Suez,Darius se pare ca restaureaza canalul ce nu mai putea fi navigabil facilitand comertul intre Nil,Marea Rosie si Golful Persic.
Monoteist convins Darius accepta si finanteaza construirea de locasuri de cult destinate altor zeitati fiind in asentimentul supusilor din imperiu care erau in proportie de peste 80% politeisti.
Fiind suparat de infrangerea de la Marathon Darius pregateste o expeditie de pedepsire a Greciei dar se pare ca o rascoala aparuta in Egipt ii intarzie expeditia.Dupa ce inabusa rascoala pregateste expeditia pentru urmatorul an dar moare in luna octombrie a anului 486 i.e.n. dupa o domnie de 36 de ani.

3 comentarii: