joi

Attila Hunul-ultimul rege al hunilor

Attila a trait intre anii 406-453 e.n.A fost ultimul si cel mai puternic rege al hunilor.
S-a născut în anul 406, într-o familie conducătoare a unuia dintre numeroasele triburi nomade eurasiatice din stepele Asiei Centrale, hunii. Unchiul său, Rugila, un războinic renumit, a hărţuit constant Imperiul Roman de Răsărit, reuşind, la un moment dat, să obţină tribut. Conducătorul Imperiului Roman de Apus îl ţinea pe nepotul mai mic al lui Rugila, Attila, la curtea de la Ravenna, drept garanţie că nu va fi atacat de ambiţiosul conducător. În 432, Rugila a format o confederaţie din mai multe triburi, fiind recunoscut de conducătorii acestora ca lider militar, devenind o forţă de temut.
Există suspiciuni că Mundzuk fratele lui Rugila l-ar fi ucis pe acesta si a preluat conducerea.
Mundzuk a avut 2 fii, Attila şi Bleda.Acestia din urma l-au alungat sau ucis pe Mundzuc si preiau conducerea.
Pentru început, cei doi fraţi au forţat Imperiul Roman de Răsărit să semneze un “tratat” prin care plătea un tribut şi se obliga să iniţieze relaţii comerciale cu hunii.
Până în 443, fraţii obţinuseră o seamă de victorii invadând Balcanii, cucerind provincia romană Africa, cu capitala la Cartagina, oprindu-se în faţa zidurilor duble ale Constantinopolelui. Împăratul Teodosius al II-lea, care făcuse multe înţelegeri anterioare, dar nu le respectase, a trebuit să le plătească aproape două tone de aur şi să accepte plata unui tribut mărit.
In anul 445 Bleda este ucis de Attila si astfel acesta devine unicul conducator al hunilor.
Cronicarul Priscus a povestit cum un văcar hun a observat că o viţea din turmă şchioapătă. Săpând în locul unde s-a rănit viţeaua, a descoperit o sabie, pe care i-a dus-o întins lui Attila. Acesta a crezut că e un dar de la zeul Marte pentru ca el să cucerească întreaga lume. Aşa a scris Priscus. Legendele ungare o numesc direct “spada lui Dumnezeu” şi-i atribuie o “descendenţă” până la mama regelui Solomon, după care se pierde. Honoria, sora împăratului Valentinian al III-lea al Imperiului Roman de Apus,este ceruta in casatorie de Attila fapt ce se pare ca si ea l-ar fi vrut si pretinde ca zestre jumatate din imperiu.
În 451 porneşte să-şi ia “iubita” cu forţa, devastând în prealabil Galia se pare la chemarile Honoriei.
Generalul Aetius decide să-i arate barbarului ce înseamnă o bătălie adevărată, nu iureşul specific călăreţilor huni, care le adusese numai victorii. Cei mai multi istorici considera, insa, ca Flavius Gaudentius provenea din randul populatiei daco-romane.
Attila este înfrânt în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, de către alianţa alcătuită din vizigoţi, franci şi oastea generalului Flavius Aetius. A rămas în istorie ca una dintre cele mai sângeroase înfruntări din istorie, Attila pierzând între 200.000 şi 300.000 de războinici.
In 453, Attila pregăteşte o nouă incursiune, asupra ambelor diviziuni ale Imperiului Roman, cu baza de atac în bazinul carpatic. A murit, însă, înainte ca planurile sale să reuşească.
Se pare ca moartea lui Attila a survenit în noaptea nunţii sale cu o prinţesă de neam Germanic pe nume Ildiko.
Interesant este faptul că în apropiere de Sighişoara există ruinele unei cetăţi care se spune că a fost a lui Attila, iar dealul din satul Aţel (cum era pronunţat numele conducătorului hun) ar adăposti mormântul acestuia, conform miturilor locale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu