vineri

Ginghis Han-cine nu-i cu mine e impotriva mea!!

Gingis Han (Temuudschin, "Intemeietorul" – 1206-1227) a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile. A cucerit o mare parte din Asia, punand temeliile Imperiului Mongol.
Gengis Han, nascut Temujin, a fost primul imparat mongol, care si-a folosit capacitatile politice si militare pentru a unifica triburile turce si mongole ale Asiei Centrale, formandu-si astfel propriul imperiu. Astfel reuseste sa cucereasca o mare parte a Asiei, incluzand China, Rusia, Persia, Orientul Mijlociu si Europa de Est.
Traditia spune ca s-ar fi nascut tinand in pumn un cheag de sange in forma de oscior, semn al viitoarelor sale fapte vitejesti. In 1162, copil fiind, urmand tatalui sau, care fusese ucis de tatari, devine conducator al tribului sau. Refuzand a fi condus de catre un copil clanul sau il abandoneaza. Isi petrece urmatorii ani cu familia sa, urmand un mod de viata nomada.
Punand bazele unor prietenii puternice cu sefii clanurilor mongole, acesta reuseste dupa o serie de razboaie si aliante sa devina conducatorul mongolilor ( 1206). Astfel ia nastere Mongolia.
După legenda mongolă, mongolii se trăgeau dintr-un lup şi o ciută (căprioară) care trăiau la izvoarele râului Onon la poalele muntelui sfânt „Burhan Haldun” (aflat la circa 170 km est de Ulan Bator)
Codul de legi al faimosului conducator mongol Gingis Han specifica la art.48 interyicerea cu desavarsire a homosexualitatii spunand: "Barbatii care comit sodomie trebuie omorati".Expertii cred ca masurile deosebit de aspre impotriva homosexualilor se datorau faptului ca genialul conducator voia ca populatia mongola, care era de circa 1,5 milioane, sa sporeasca, avand in vedere ca rivalii sai, din Dinastia Song (960-1279), ajungeau la 100 de milioane.
Temujin primeste titlul de Gengis Han (Sef Suprem) de la un consiliu de conducatori, numit khuriltai. Cuvantul Gengis, in limba turca, inseamna ocean. In activitatea sa de nou imparat, dezvolta un sistem militar, bazat pe sistemul zecimal, armatele fiind impartite in grupe de 10, 100, 1000 si 10000.
Armata mongolă era organizată în sistemul decimal, trupele fiind împărţite în unităţi de zece soldaţi care se controlau reciproc. Se practica o variantă a decimării: dacă dezerta un oştean din cei zece, ceilalţi nouă oşteni trebuiau să moară.
Puterea şi succesul trupelor mongole se explică prin disciplina severă, prin enorma mobilitate a trupelor, natura robustă a cailor şi războinicilor, armele din dotare şi prin tactica inteligentă de luptă a comandanţilor mongoli. Fiecare călăreţ avea doi sau trei cai, care îi dădeau posibilitatea schimbării cailor obosiţi, oştenii oprindu-se pe un traseu numai pentru somn şi hrană. Aceasta consta preponderent din carne uscată făcută pulbere (borts), păstrată în băşică de vită prinsă la şa.
In 1211, declara razboi dinastiei Jin, atat din motive de razbunare, cat si pentru a putea castiga bogatiile Chinei de Nord, iar in 1213, in urma victoriilor zdrobitoare in campanii si a catorva succese in fata oraselor fortificate, Gengis isi extinde teritoriile cucerite de la teritoriul dinastiei Jin spre Sud, pana la Marele Zid.
In anul 1227 in timpul unei campanii militare Ginghis Han moare.
Gingis Han a certut sa fie inmormantat fara semne distinctive, conform obiceiurilor practicate in tribul sau. Dupa deces, trupul i- a fost returnat in Mongolia, in Khentii Aimag, locul sau natal, unde multi presupun ca se afla ingropat in apropierea Raului Onon, pe raza muntelui Burkhan Khaldun. Potrivit legendei, escorta funerara a executat pe loc pe oricine a intalnit pe drum, pentru a pastra secretul locului de ingropaciune si, in plus, un rau a fost deviat peste mormantul lui Gingis Han pentru a face imposibila descoperirea lui (la fel ca in cazul regelui sumerian Gilgamesh si al lui Atilla Hunul).
Astazi, Gengis Han a devenit simbolul unei Mongolii in cautarea identitatii, dupa multi ani de comunism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu